De Morvan lijkt wel het best bewaarde mountainbike geheim van Frankrijk. Nergens in Frankrijk vind je meer uitgezette mountainbike routes en daarnaast ook nog drie plaatsen met een down hill parcours: Autun, de Haut Folin en Breuil bij Dun-les-Places. In 2011 is aan de bestaande routes de Grande Traversée du Morvan toegevoegd. Deze Grande Traversée (afgekort tot GTM) doorkruist de Morvan van noord naar zuid: een traject van in totaal 300 kilometer.

In het noorden start je in het open en glooiende coulisselandschap van Avallon. Daarna rijd je langs de grote stuwmeren zoals het Lac des Settons naar het dichte eiken- en beukenbos rond de Mont Beuvray. Dit is ook het hoogst gelegen deel van de Morvan. De route gaat verder naar eindpunt Autun. De GTM is een afwisselende route waarbij je het veranderende karakter van de Morvan ervaart.

De GTM biedt negen wasplaatsen waar je je fiets kunt schoonspuiten, bandenspanning controleren en de banden oppompen. Ook is er een netwerk van ‘mountainbikevriendelijke’ accommodaties. Bij de aangesloten hotels en chambres d’hôtes kun je je fiets veilig stallen, een lunchpakket voor onderweg meenemen en eventueel je bagage laten transporteren naar een volgend overnachtingsadres. Uiteraard kun je ook je verblijf verlengen door een aantal van de rondritten te maken. Op 24 locaties in de Morvan zijn tochten uitgezet die variëren van erg makkelijk tot zeer moeilijk. De rondritten variëren van 7 tot 50 kilometer en beslaan in totaal een dikke 2000 kilometer aan routes. De vertrekpunten zijn mooi verspreid over de Morvan zodat je iedere keer door een ander landschap en andere omgeving fietst.

Wat vanaf ieder vertrekpunt hetzelfde is: de schoonheid van het landschap en de rust. Niet voor niets vinden wij de Morvan het best bewaarde mountainbikegeheim van Frankrijk. De Morvan lijkt wel het domein van wandelaars. Onervaren toerfietsers gaan liever met een grote boog om de Morvan heen, zij vrezen de heuvels. En de echte wielrenners zoeken vergeefs naar hun cols (hoewel de Mont Beuvray best goed trainingsmateriaal is voor klimmers). Misschien dat door de GTM langzaam verandering komt in de onbekendheid van de Morvan als mountainbikebestemming. Maar voorlopig zal je merken dat je meestal het rijk alleen hebt. Hoewel je ongetwijfeld reeën zult tegenkomen op je route. Maar als je meer aanspraak wilt tijdens je fietstocht dan kun je deelnemen aan een van de toertochten of wedstrijden die in de Morvan georganiseerd worden. Op Circuits VTT-FFC vind je informatie over de verschillende routes.