In 1997 werd de eerste ‘Voie Verte’ in de Bourgogne aangelegd. Een Voie Verte is een fietsroute die uitsluitend is gereserveerd voor ongemotoriseerd verkeer: fietsers, skaters, rolstoelers en wandelaars. De eerste Voie Verte verbindt Chalon-sur-Saône en Mâcon en is zo’n 75 kilometer lang. Deze Voie Verte was een groot succes en de eerste schakel van een compleet netwerk aan gereserveerde fietsroutes (Voies Vertes) en Véloroutes (uitgezette fietsroutes die leiden over rustige wegen en / of fietspaden).
Ontdek zuidelijke Bourgogne via Voie Verte
Fietsen over de Voie Verte tussen Chalon-sur-Saône en Mâcon is een prachtige manier om het landschap van de Zuid-Bourgogne te ervaren. Een landschap dat wordt gedomineerd door wijngaarden en de rotsen van Solutré en Vergisson. Kortom, kroonjuwelen van de Bourgogne die jaarlijks veel bezoekers trekken. Maar op de fiets beleef je dit landschap anders: je gaat er daadwerkelijk in op. Op de fiets ontdek je ook de minder bekende juwelen. Wat dieper verstopt in de schatkist van de Bourgogne en daarmee niet zichtbaar voor de snelle passant. Maar wel voor het ongemotoriseerde (fiets)verkeer op de Voie Verte.
Wijngaarden rond Chalon en Mâcon
Vanaf Chalon-sur-Saône fiets je eerst door de wijngaarden van de ‘Côte Chalonnaise’. De Bourgondische wijnen worden vernoemd naar de plaatsen waar ze vandaan komen. Je fietst dus door dorpjes met illustere namen. Namen die wijnliefhebbers vast eens op etiketten hebben zien staan: Mercurey, Rully, Givry en Montagny. Zuidelijker liggen de wijngaarden van Mâcon zoals Pouilly-Fuissé en Saint-Véran. Onderweg kun je wijnen proeven bij wijnboeren of bij de plaatselijke wijncoöperaties zoals bijvoorbeeld in Givry. Maar als je wijnproeven en fietsen liever niet combineert, zijn er veel andere bezienswaardigheden om je fietstocht even te onderbreken. Maak een tussenstop bij het kasteel van Cormatin, een van de mooiste kastelen in de Bourgogne. Vervolgens fiets je over de Voie Verte naar Cluny.
Fietsen naar historisch Cluny
Een kilometer of 15 verderop kun je de voormalige abdij van Cluny bezoeken. Het benedictijnenklooster in Cluny werd gesticht in 910. Cluny was het middelpunt van de kloosterhervorming gericht op de vroomheid gepredikt door Benedictus van Nursia. De kerk was lange tijd met 177 meter de grootste kerk van Europa. Na de Franse revolutie werd de abdij bijna helemaal gesloopt. Van de kloosterkerk is alleen het transept met twee torens over. Maar een animatie geeft een goed beeld van de grootte en omvang van het complex in de middeleeuwen. In Cluny kun je verder nog de Haras National, een stoeterij gebouwd door Napoleon, bekijken. Na dit bezoek bestijg je weer je eigen ijzeren ros en keer je terug op de route.
Voie Verte langs rots van Solutré
Deze Voie Verte heeft een bijzonder kenmerk en dat is de 9,5 km lange tunnel van Bois Clair. Je kunt de tunnel ook omzeilen maar dan moet je een paar kilometer omfietsen en vooral extra klimmen. Aan het eind van de tunnel vind je de middeleeuwse burcht van Berzé-le-Châtel. De laatste kilometers voor Mâcon voeren je langs de beeldbepalende rotsen van Solutré en Vergisson. In de prehistorie zouden paarden de rots zijn opgejaagd om daar in de afgrond te storten. Een soort offerplaats dus. Dit verhaal klopt niet zoals je kunt leren in het prehistorisch museum aan de voet van de rots. Vanaf hier is het nog maar een klein stukje naar Mâcon, het eindpunt van deze Voie Verte.
Alle Routes op kaart
Wil je de fietsroutes en de Voie Verte route in de Bourgogne op kaart bekijken. Fietsen Voie Verte Bourgogne.